You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Ljudska potreba za pričanjem priča iznjedrila je kazalište još u antičkoj Grčkoj. A Svjetski dan kazališta utemeljen je 1961. na prijedlog Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) i svake godine obilježava se 27. ožujka.

Posebna vrsta kazališta je lutkarsko kazalište koje uključuje ljudsku manipulaciju lutkama kako bi se ispričala priča. Jedno takvo kazalište – Lutkarsko kazalište Mostar već 70 godina bajkovito priča priče djeci uvodeći ih u svijet kazališne kulture na njima razumljiv način. Davne 1939. godine zabilježeno je da pri Sokolskoj župi Mostar djeluje lutkarska scena koju je osnovao i vodio Đorđe Bovan koji će postati upraviteljem Gradskog pozorišta lutaka Mostar koje je osnovano 1949. Prva predstava „Snježana i 7 patuljaka“ premijerno je izvedena 15. 11. 1952. godine. Od 1960. mijenja ime u Pozorište lutaka Mostar, a dvije godine kasnije upraviteljske konce od Bovana preuzima Antonije Karačić.

Ratna događanja koja su započela 1992. nisu zaustavila mostarske lutkare. Oni kreću putem izbjeglih i prognanih igrajući predstave svugdje gdje su djeca. Nakon dugog niza podstanarskih godina svoj novi dom u Mostaru otvorili su 12. 3. 2011. predstavom „Vragov most“ Petra Šurkalovića. Naziv Lutkarsko kazalište Mostar nosi od 18. 12. 1992. godine.

Hrvatska pošta Mostar poštanskom markom čestita im rođendan uz želju da i dalje igraju prekrasne predstave i uveseljavaju malene i velike.

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 1 prigodnu poštansku marku u arku od 9 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba