You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Fra Didak (Franjo) Buntić se rodio u Paoči 9. 10. 1871. od roditelja Mije i Matije r. Stojić. Rano mu je umro otac te su skrb o njemu preuzeli stričevi, koji su ga kao dijete naučili čitati i pisati. Pučku školu završava u Gradnićima, a 1881. dolazi na Široki Brijeg učiti za fratra. Gimnaziju je završio na Širokom Brijegu i na Humcu. Na Humcu je započeo filozofiju i teologiju i završio u Innsbrucku, gdje završava i klasičnu filologiju. Franjevački je habit obukao na Humcu 1888., svečane zavjete dao 1892. u Innsbrucku, gdje je zaređen i za svećenika 29. 7. 1894.
Po svršetku studija dolazi na Široki Brijeg 1895. i tu je profesor grčkog, latinskog, hrvatskog jezika i vjeronauka na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji punih 25 godina, a ravnatelj je Gimnazije 1911. - 1919. Izabran je za provincijala Hercegovačke franjevačke provincije 1919. i na toj službi ostao do svoje smrti. Svoj je život posvetio prosvjeti. Bio je vrstan profesor i odgojitelj. Graditelj je velebne širokobriješke bazilike. Neumorni je duhovni skrbnik hrvatskog naroda u Hercegovini. Iz tih se razloga bavio i politikom, kako bi siromašnom puku omogućio život dostojan čovjeka. Socijalno je djelovao vodeći veliku akciju spašavanje gladne djece u vrijeme I. svjetskog rata 1917., kad je ljuta glad harala Hercegovinom. Organizirao je i vodio analfabetske tečajeve, učio ljude poljodjelstvu i uspješnom bavljenju različitim zanimanjima. Fra Didak je umro 3. 2. 1922. u Čitluku gdje je i ukopan, a godine 1938. njegovi su posmrtni ostaci preko Mostara preneseni u širokobriješku baziliku Uznesenja BDM gdje i danas počivaju. (Fra Ante Marić)

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 1 prigodnu poštansku marku u arku od 16 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba