You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Akademik Ivan Zovko, književnik, etnolog i folklorist, rođen je 20. kolovoza 1864. u Mostaru gdje završava osnovnu školu, a gimnazijsko školovanje nastavlja na Humcu. U Sarajevu završava učiteljsku školu i kao učitelj službuje u nekoliko bosansko - hercegovačkih mjesta. Sačuvao je, od zaborava otrgnuo i nama u nasljeđe ostavio narodno blago, svjedočanstvo prošlih vremena i bogatog života naših predaka. Bio je član Strossmayerove Akademije znanosti i umjetnosti kao i istaknuti član Matice hrvatske. Umro je u Mostaru 30. ožujka 1900. godine.
Osim objavljenih djela: "Hercegovske i bosanske narodne pjesme“ (1888.), "Dvije islamske pjesme na hrvatskom jeziku“ (1899.), "Hrvatstvo po narodnoj predaji i običajima u Herceg – Bosni“ (1900.), u raznim časopisima objavljuje pjesme, crtice i pripovijetke.
Ime akademika Ivana Zovke još uvijek živi u Mostaru. U ulici koja nosi njegovo ime Matica hrvatska Ogranak Mostar 2000. godine podigla je spomenik u povodu 100. obljetnice njegove smrt kao podsjetnik na lik i djelo čovjeka koji je dao veliki doprinos razvoju znanosti i kulture ovog kraja.

 

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku 9 (8 maraka + 1 vinjeta), žig i omotnicu prvoga dana (FDC).