You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

William Shakespeare (1564. - 1616.) veliki je engleski književnik i najizvođeniji svjetski dramatičar čija su djela prevedena na sve jezike svijeta. Njegova djela nisu samo snažno odjeknula u svjetskim kazalištima, već i u drugim umjetnostima poput glazbe, slikarstva i filma. Pretpostavlja se da je napisao 34 drame, 154 soneta i nekoliko pjesama.
Njegova prva djela pisana su bujnim jezikom i puna humora, usredočen je na političke probleme ili ljubavne priče u kojima slavi mladost i slobodu. Među njima je najslavnija drama "Romeo i Julija“, ljubavna priča o nesretnim ljubavnicima iz Verone. Početak XVII. stoljeća početak je i Shakespeareovog zrelog doba u stvaralaštvu kojim je preporodio europsku i svjetsku književnost. Posebno se ističe tragedija "Hamlet“ nastala potkraj renesanse, u kojoj ukazuje na nemoć pojedinca da iskorijeni zlo. Zatim "Otelo“, "Antonije i Kleopatra“, "Macbeth“ te "Kralj Lear“, djelo koje objelodanjuje početak i kraj ljudske naravi i sudbine. U poznijem dobu stvraralaštva nastaju  tzv. mračne komedije ili problemske drame među kojima se ističu "Troilo i Kresida“ i "Mjera za mjeru“. U tim dramama dominira jetka ironija i gnušanje nad ljudskom prevrtljivošću i podlošću te kompromisom u društvenom životu.
Posljednje Shakespeareove drame donose svijet napučen duhovima i neobičnim događajima, zapleti i sukobi rješavaju se na čudesan i bajkovit način, likovi nisu realistični već su nalik likovima iz bajki i narodnih priča. Svršetak Shakespeareova stvaralaštva različito je ocjenjivan. Po jednima, autor je iscrpio stvaralačku energiju, a po drugima Shakespeare je kraj života dočekao u pomirenosti i praštanju te vizionarskoj prikazbi života kao sna.

 

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku od 10 maraka,  maksimum kartu (MC), žig i omotnicu prvoga dana (FDC).