You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Indijski političar i narodni vođa Mohandas Karamchand Gandhi (Porbandar, 2. 10. 1869. - Delhi, 30. 1. 1948.), zvan Mahatma što na sanskrtu znači „onaj čija je duša velika“, izborio se za nezavisnost Indije nenasilnim putem.

            Nakon što je u Londonu završio pravne znanosti bio je odvjetnik u Bombayu, te u južnoj Africi gdje se zauzimao za prava ondje naseljenih Indijaca. Kada je završio svoje djelovanje u Južnoj Africi, vratio se u Indiju gdje se aktivno bavio politikom. Postao je vođa borbe za samostalnu Indiju i pretvorio Indijski nacionalni kongres u moćnu masovnu organizaciju uvodeći nove metode u borbi za oslobođenje Indije od Velike Britanije. Propagirao je nenasilne metode građanskoga neposluha pasivnim otporom britanskoj vlasti.

            Godine 1934. Gandhi je formalno napustio politiku, posvetio se putovanju po Indiji, ali se 1939. godine ponovo vratio aktivnom političkom životu. Indijska borba za nezavisnost došla je u svoju završnu fazu1944. godine. A Indija i Pakistan postale su zasebne države 1948. godine kada je Velika Britanija priznala Indiji njezinu nezavisnost

            Gandhijeva učenja, poruke nenasilja i štrajkovi glađu postala su inspiracija nenasilnim pokretima u drugim dijelovima svijeta. Mahatmu Gandhija 30. siječnja 1948. godine usmrtio je hindu tradicionalist Nathuram Godse jer je smatrao da narušava indijsku tradiciju i religiju. (Željka Šaravanja)

 

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 1 prigodnu poštansku marku u arku od 8 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba