You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Božić je blagdan kojim kršćani cijeloga svijeta slave rođenje sina Božjeg Isusa Krista. Njegovo rođenje navijestili su proroci u Starom zavjetu, oni koje je Bog izabrao da budu vjesnici i tumači Njegove riječi.
Isusova majka Blažena Djevica Marija začela je po Duhu Svetome kako bi Božji sin bio rođen od žene i postao čovjekom na spasenje cijeloga svijeta. Po božanskoj naravi je Božji, a po ljudskoj Marijin sin. Odrastao je u obitelji okružen ljubavlju majke Marije i zemaljskog oca Josipa.
Božiću prethodi Došašće u kojemu se kršćani pripremaju za blagdan kroz duhovnu obnovu i ranojutarnje svete mise zornice. Slavi se rođenje djeteta Isusa i oko Božića se okuplja cijela obitelj i to još od 4. stoljeća kada se počeo slaviti u Rimu.

Na Silvestrovo, noć uoči Nove godine, slavi se odlazak stare kalendarske godine i svi žele novi početak, bolju i sretniju novu godinu. Za razliku od Božića, koji je obiteljski blagdan, Nova godina se proslavlja u većem društvu. Uz uobičajenu zabavu, pjesmu i ples, nezaobilazan je i vatromet u ponoć. I danas, kao i u davnim danima i drevnim kulturama, slavi se veselo i bučno.

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 2 prigodne poštanske marke u arku od 16 maraka, 2 samoljepive marke, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba