You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Hrvatska pošta Mostar kroz izdanja maraka na temu etnološkog blaga čuva materijalno, društveno i duhovno blago hrvatskog naroda. Svaka društvena zajednica ima svoje običaje vezane za značajne trenutke života, a jedan od takvih događaja je rođenje djeteta. Motiv izdanja „Etnološko blago 2023.“ je kolijevka, ručno izrađen drveni krevetić za malo dijete.

Tradicionalne kolijevke najčešće su bile u obliku korita ili male škrinje. Polukružni završetci na dnu užih stranica bili su napravljeni tako da se kolijevka mogla ljuljati. Bile su jednostavne izrade, a ponekad su plohe bile ukrašene rezbarijama. Često su imale uzdužnu prečku preko koje se prebacivao zastor da bi dijete bilo zaštićeno.

Svako novo dijete dočekivalo se s radošću, rođenje se proslavljalo skromno, u krugu obitelji. Majka je 40 dana poslije poroda ležala, a rodbina i prijatelji su donosili babine - darove za dijete. Koljevka se posebno čuvala u obitelji i u njoj se odgajalo nekoliko naraštaja djece. (Željka Šaravanja)

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 1 redovitu poštansku marku u arku od 20 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba