You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Priče i mitovi zajednička su tema za izdanja poštanskih maraka EUROPA 2022. koje izdaju sve članice PostEuropa. Za motive izdanja Hrvatske pošte Mostar izabrani su bog Perun i božica Morana.

 Slavenski narodi štovali su različita božanstva, a istraživanja su dovela do toga da se bog gromova i munja Perun smatra vrhovnim bogom slavenskog panteona. Vlada živim svijetom boraveći u utvrdi na najvišoj grani stabla života. Njegova supruga je božica plodnosti i zaštitnica žena Mokoš. Ona je mati vlažna Zemlja i žarko Sunce.

Perun se prikazuje kao grubi crvenokosi čovjek, a simbolizira ga orao koji sjedi na grani hrasta i promatra svijet. Vodeni bog podzemlja Veles njegov je neprijatelj koji živi u korijenju stabla života i simboliziran je zmijom.

Najznačajniji mit slavenske mitologije je borba između Peruna i Velesa koji krade Sunce - Mokoš i odvodi je u podzemni svijet gdje ona provede jednu polovinu godine. Perun progoni Velesa svojim munjama i gromovima te ga protjera u podzemlje kako bi vratio Mokoš i ponovno uspostavio red. Mit se ponavljao svake godine u kružnom ciklusu prema kretanju Sunca i godišnjim dobima.

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 2 prigodne poštanske marke u arku od 8 maraka, 2 bloka s po jednom markom, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba