You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

U porodicu kuna (Mustelidae) ubraja se veliki broj vrsta. Između ostaloga tu spadaju kune bjelica i zlatica, lasica i tvor. Krvoločne su i proždrljive, ali i korisne jer uništavaju štetne sitne glodavce.

Kuna bjelica i kuna zlatica jako su slične i žive na područjima istih zemalja. Bjelica je manja od zlatice, a noge su joj razmjerno kraće i niže. Dlaka krzna je kraća i nešto svjetlije smeđe boje, a mrlja na prsima je bijela. Krzno kune zlatice je tamno-smeđe, a na donjoj strani vrata nalazi se pjega zlatno-žute boje. Bjelica se često nastanjuje u blizini ljudskih naselja, a zlatica ih izbjegava jer voli osamljene šumovite predjele. Obje su jednako okretne, vješto se penju i skaču po drveću, dobro plivaju i uspješno se provlače kroz pukotine.

Lasica je vitka životinja s dugim repom i kratkim nogama. Krzno joj je crvenkastosmeđe boje, svjetlije nego kod većine životinja njihovog roda. Živi u blizini seoskih imanja, na livadam i rubovima šuma. Aktivna je noću, ali se ponekad može susresti i danju. Živi samotnjačkim životom.

Tvor ima izduženo tijelo dugo do 40 cm koje je na leđima tamnosmeđe boje, dok je na trbuhu svjetlije. Od neprijatelja se brani štrcanjem smrdljive izlučine iz analnih žlijezda. Živi na poljima, livadama i u močvarama.

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 4 prigodne poštanske marke u arku od 8 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba