You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Planinski runolist (Leontopodium alpinum) spada u porodicu cjevasto-cvjetnih glavočika. Rijetka je biljka, zaštićena u cijeloj Europi te predstavlja simbol planina. Sitni zelenkasto-bijeli cvjetovi skupljeni su u zvjezdolike skupine dok se na vanjskom dijelu nalaze vodoravni listovi. Ravna i uspravna stabljika naraste do 20 cm visine. Prizemni listovi su kopljasti, naizmjenični i duguljasti s puno više dlaka zbog zaštite od hladnog vremena i gubitka vode. Razmnožava se sjemenom, ali se obnavlja i iz korijena. Raste na nepristupačnim planinskim liticama.

            Alpski vidac (Bartsia alpina) trajna je zeljasta biljka iz porodice volovoda (Orobanchaceae). Uspravna, dlakava stabljika naraste od 10 do 15 cm. Listovi su ovalni i nazubljenih rubova, dvospolni cvjetovi su skupljeni u cvatove i rastu u pazušcima gornjih listova. Dlakavi su, čaška je cjevasto-zvonasta i kraće razdijeljena na 4 tamnoljubičasta režnja. Plod u obliku dlakavog tobolca dužine je oko 1 cm. Raste na travnatim zemljištima od livada do proplanka. (Željka Šaravanja)

 

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 2 prigodne poštanske marke u arku od 8 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba