You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Prva pučka škola u BiH osnovana je u Tolisi kod Orašja 1823., a osnovao ju je fra Ilija Starčević koji je za potrebe škole izgradio posebnu zgradu, prvu takvu u ondašnjoj Bosni. Nastavni plan i program preuzet je iz Slavonije, a prvi učitelj bio je Ilija Boričić iz Cerne. U prvoj godini škola je imala upisanih osamdesetak učenika. Fra Ilija spada u najznamenitije franjevce Bosne Srebrene iz prve polovice 19. stoljeća. Kao franjevac i prosvjetitelj, postavio je temelje pučkom obrazovanju u BiH.

            Franjevci su u Tolisi nazočni već od srednjega vijeka, a toliški samostan potječe iz druge polovice 19. stoljeća kada su franjevci u tom dijelu Bosne odlučili podignuti samostan na Raščici. Uz župnu kuću, izgrađenu 1855./56., položeni su 1862. temelji novoga samostana koji je službeno uspostavljen 12. siječnja 1876. Zbog trošnosti staroga samostana 1923. godine podignut je drugi samostan čija se stogodišnjica ove godine obilježava.

            Gradnja samostanske i župne crkve u Tolisi, prije posljednjega rata najveće u BiH, započeta je 1864., a u cijelosti je dovršena 1881. Crkva je obnovljena 1911. godine prema nacrtu Josipa Vancaša. Godine 1917. crkva je iznutra stradala u požaru, a njezina obnova trajala je desetak godina. Franjevački samostan i crkva posvećeni su Uznesenju Marijinu. (Željka Šaravanja)

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 2 prigodne poštanske marke u arku od 8 maraka + vinjeta, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba