You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Međunarodni dan sporta još je jedna prigoda za podsjećanje na važnost sporta u svakodnevnom životu, bilo da se radi o razonodi ili natjecanjima. Sportom se promiču različite vrijednosti kao što su zdravlje, disciplina, poštivanje, tolerancija, razumijevanje, natjecateljski duh...
Zahvaljujući jednostavnim pravilima i minimalnoj opremi potrebnoj za igru najpopularniji sport na svijetu zasigurno je nogomet. Prva nogometna pravila datiraju iz 1863. godine kada je u Engleskoj osnovan prvi nogometni savez. Godine1886. osnovan je International Football Association Board (IFAB) koji je zadužen za donošenje nogometnih pravila. Najviše nogometno tijelo FIFA (Fédération Internationale de Football Association) osnovano je u Parizu 1904. i svake četvrte godine organizira najveće međunarodno natjecanje - Svjetsko prvenstvo u nogometu.
Prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu održano je 1930. godine u Urugvaju od 13. do 30. srpnja. Ove godine u Brazilu se od 12. lipnja do 13. srpnja održava 20. Svjetsko prvenstvo u nogometu. U kvalifikacijama su sudjelovale 203 reprezentacije od kojih je 31 našla svoje mjesto u završnici prvenstva, a među njima su reprezentacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku od 8 maraka + 1 vinjeta, maksimum kartu (MC), žig i omotnicu prvoga dana (FDC).