You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Motiv izdanja maraka tiskanih u povodu Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir je golf, jedan od najstarijih sportova na svijetu. Domovina golfa je Škotska u kojoj se razvio još u 14. stoljeću. Uz nogomet i košarku najpopularniji je sport na svijetu, a 2016. postaje olimpijskim sportom.

Prvi pisani spomen na golf potječe  iz 1457. i u njemu kralj James II. zabranjuje igranje golfa jer odvlači pažnju s vježbi strjeličarstva. Prva Pravila golfa, koja vrijede i danas, napisana su u The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, najstarijem aktivnom golfskom klubu na svijetu osnovanom 1854.

Standardno golf igralište ima 18 travnatih polja duljine 100 do 500 m i širine 20 do 60 m, koja završavaju rupom promjera 10,8 cm u sredini nisko pokošenoga travnatog dijela. Svako polje ima početno područje „Tee“ i završno područje „Hole“ - jamicu kojoj se nalazi zastavica odnosno „Pin“. Princip igre je da igrač golfa ima komplet palica i neelastičnu lopticu od tvrde gume promjera 4,1 do 4,5 cm koju udari palicom na početnom području s ciljem da je, sa što manjim brojem udaraca, ubaci redom u rupe svih polja. Igra zahtijeva strpljenje, smirenost i strategijsko razmišljanje te preciznost. Pobjednik je igrač koji sa što manje udaraca, prolazeći različite prepreke, stigne do kraja.

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 2 prigodne poštanske marke u arku od 8 maraka + 2 vinjete, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba