You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Hercegovina je bogata suncem i kamenom, vinovom lozom i smokvom. I u davnim vremenima, kada se živjelo u siromaštvu, goste se dočekivalo raširenih ruku i na trpezu se iznosilo najbolje što se imalo u kući. Domaćice su uspijevale izraditi slastice koje su bile nezaobilazne na božićnoj trpezi, njima su se počastili dragi gosti, a najviše su im se radovala djeca. Među takve, jedinstvene hercegovačke slastice, spadaju ćupter i smokvenjak.

            Ćupter se radi od soka bijelog vina (masta, mošta) koji se procijedi i kuha dok ne uzavre. U isto vrijeme se određena količina hladnog mošta izmiješa s brašnom i šećerom, a zatim se lagano dodaje moštu koji se kuha dok se ne zgusne tako da se može lagano razliti u posude. Zatim se ćupter nekoliko dana suši u prozračnoj prostoriji uz obvezu svakodnevnog okretanja dok se potpuno ne osuši.

            Smokvenjak se priprema od mljevenih suhih smokava, sitno nasjeckanih oraha i badema. U smjesu se dodaje rakija, najčešće lozovača, tek toliko da se mogu umijesiti okrugli oblici koji se zatim suše u pećnici. Osim u okrugle oblike smokvenjak se može oblikovati poput salame.

            Zahvaljujući trudu pojedinaca ćupter i smokvenjak nisu zaboravljeni, danas su dostupni na tržištu kao posebni okusi Hercegovine s daškom prošlosti.