You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Prije turskih osvajanja grad Mostar je imao više rimokatoličkih crkava, a zadnja je srušena zajedno sa samostanom crkva sv. Ante Padovanskog 1563. Došlo je vrijeme teških progona za rimokatolike Hrvate u gradu. Nakon više od tri stoljeća progona 1862. na molbu biskupa fra Rafe Barišića i zagovorom njegova prijatelja čuvenog Omer-paše Latasa, turski car Abdul-Asiz darovao je u Zahumu, na rastoku rijeke Radobolje, bašču Ali-paše Rizvanbegovića za gradnju katoličke crkve.

Polaganjem temeljnog kamena crkvi sv. Petra i Pavla 7. ožujka 1866. otpočelo se s gradnjom koja je trajala šest godina. Talijanski fratar Matteo Lorenzoni njen je arhitekt. Iznad glavnog portala, a pod velikom rozetom stoji ispisano:

SVEMOGUĆEM STVORTELJU BOGU: SVETOM PETRU I SVETOM PAVLU OVA CRKVA SAGRAĐENA STOJI; CAR STAMBOLSKI MLOGO DOBROVOLJNI; DADE MISTO UGODNO ZA GRADNJU; UZ TO GROŠAH PEDESEJET KESAH; PUK UBOGI POMOĆ DADE MALU …VAS OSTALI TROŠAK MLOGO TEŽAK IZ MISTA JE PRIŠO INOSTRANSKIH S NASTOJANJEM BRATJE FRANCISKANAH I BISKUPA NADČELNIKA SVOGA, P.(isano) G.(odine) 1866. O.(žujka) 7.

Crkva je preživjela I. i II. svjetski rat tijekom kojega je i bombardirana. Godine 1987. fratri su je obnovili prema autentičnim planovima. U noći 9. svibnja 1992. JNA (Jugoslavenka narodna armija) je crkvu spalila i srušila. Fratri teškog srca sklanjaju ruševinu stare crkve i grade kriptu 1995., i novu crkvu po projektu arhitekte Davora Smoljana. Gradnju crkve i zvonika visokog 107,2 m vodio je gvardijan fra Ivan Ševo. Crkva je još uvijek u izgradnji, a iznutra je oslikava freskama i mozaicima poznati svjetski umjetnik isusovac o. Ivan Marko Rupnik. (Fra Ante Marić)

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 1 prigodnu poštansku marku u arku od 8 maraka + vinjeta, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba