You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Svjetski dan lastavica obilježava se 19. ožujka, a prve proslave započele su još u XVII. stoljeću u gradu San Juan Capistrano. Dolazak lastavica, najpoznatijih ptica selica, najavljuje dolazak proljeća.

            Smatra se da potječu iz Afrike, gdje živi najviše vrsta, a nastanjuju sve kontinente osim Antarktika. Imaju vitko tijelo, uska šiljata krila i specifičan rep. S gornje strane tijela krasi ih metalno tamnoplavo perje, a po trbuhu imaju karakteristično bijelo perje. Područje ispod kljuna i čelo im je crveno-smeđe boje. Lastavice love hranu u letu, odn. kukce hvataju u zraku. Kljun im je kratak, a grkljan mogu široko otvoriti. Obično lete brzinom od 30-40 km na sat, ali mogu dostići brzinu i od 50-65 km na sat.

            U BiH lastavica je prisutna tijekom proljeća i ljeti, a zimuje u Africi. Iako se njena gnijezda najčešće nalaze u malim naseljima u poljoprivrednim krajevima, lastavice se gnijezde i u većim gradovima. Gnijezdo grade od blata i suhih grančica, a s unutarnje strane oblažu ga perjem. Njihov opstanak sve više ovisi o ljudima, a na svima nama je da pozitivnim djelovanjem pomognemo očuvanju ove vrste. (Željka Šaravanja)

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 1 prigodnu poštansku marku u arku od 10 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba