You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Svjetski dan zaštite životinja proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci i obilježava se 4. listopada, na blagdan zaštitnika životinja sv. Franje Asiškog.

            Japanska akita (Akita Inu) potječe iz istoimene japanske provincije. Prvobitno ime rase bilo je Akita Matagi i psi su se koristili za lov na medvjede. Od 1600. do 1868. koristi se za borbu pasa i kao nosač teškog oružja za samuraje, a u jednom razdoblju japanske povijesti mogli su ga posjedovati samo plemići.

            Akita Inu je inteligentan i neustrašiv pas, izuzetno je jak, brz i okretan. Visok je od 61 do 66 cm, a može težiti od trideset do četrdeset kilograma. Za ovog psa karakteristične su nisko položene trokutaste uši i rep zavinut iznad leđa. Ponosna držanja, dostojanstven i lijep privržen je vlasniku kojemu ostaje vjeran do kraja života. Nepovjerljiv je i može biti agresivan prema strancima pa je neophodna njegova socijalizacija. Mužjaci su često neprijateljski nastrojeni u susretu s drugim mužjacima bilo koje rase. Ženke su plemenitije i mirnije. Akita je cijenjena ne samo u Japanu već i u Europi i Americi.

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je 1 prigodnu poštansku marku u arku od 9 maraka, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se kupiti i online na www.epostshop.ba