You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x
Slika zaglavlja

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke s motivima šaha u povodu Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir. Šah je jedna od najstarijih i najraširenijih igara na ploči.

Šahovska ploča kvadratnog je oblika i podijeljena u 64 polja koja su naizmjenično obojena svijetlom i tamnom bojom. U početnoj poziciji je 16 bijelih i 16 crnih figura (po jedan kralj i dama, po 2 topa, lovca i skakača te 8 pješaka). Iako igra s ovakvom pločom i figurama postoji još od VI. st., konačna pravila su utvrđena tek u XIX. stoljeću. Jedan igrač igra s figurama bijele boje i on vuče prvi potez, a drugi s figurama crne boje. Kralj se može kretati po jedno polje na sve strane. I dok se top ili kula može kretati ravno, linijski po jedno ili više polja, lovac se može kretati samo dijagonalno. Najjača figura je kraljica ili dama koja objedinjuje hod topa i lovca. Jedina figura koja može preskakati druge figure je skakač ili konj koji se kreće u obliku slova L. Pješak se s polaznog polja može povući naprijed za jedno ili dva polja. Ako stigne na posljednje polje svoga reda, pretvara se, po želji igrača, u neku od jačih figura (osim kralja). Partija završava pobjedom jednoga od šahista ili remijem (neodlučeno).

Autorica likovnog rješenja je Božana Bošnjak, prvi dan izdanja 6. travnja 2023. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba