You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Uvjeti korištenja

x

Marke Hrvatske pošte Mostar

Galerija poštanskih maraka je u pripremi, do tada svoje kolekcije možete nadopuniti na ePostShopu.

Poštanske marke Hrvatske pošte Mostar čuvarice su duhovnog, kulturnog, povijesnog i prirodnog bogatstva ne samo Hrvata u Bosni i Hercegovini, već cijele Bosne i Hercegovine. Ova mala umjetička djela putujući širom svijeta nose poruke i ljepotu, izvor su znanja i svjedok povijesti.

Hrvatska pošta Mostar počela je s djelovanjem 1993. godine kao dio poduzeća Hrvatska pošta i telekomunikacije - HPT, a od 1. siječnja 2003. godine djeluje kao samostalna poštanska administracija – Hrvatska pošta d.o.o. Mostar.

Prva marka Hercegbosanski sakralni spomenici – Međugorje, s likom Kraljice mira i međugorskog svetišta, na svoj put u svijet krenula je 12. svibnja 1993. godine. Autor prve marke, nominalne vrijednosti 2000 hrvatskih dinara, bio je profesor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Ivica Šiško, a tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu.
Bilo je to redovito izdanje i nosilo je naziv Republika Bosna i Hercegovina Hrvatska zajednica Herceg - Bosna. Slijedeći povijesne okolnosti marke će nositi naziv: BiH Hrvatska Republika Herceg - Bosna, BiH HPT Herceg – Bosne, BiH HPT d.o.o. Mostar, sve do današnjeg BiH Hrvatska pošta d.o.o. Mostar.

Sve što se prikaže na poštanskim markama ostaje svjedokom povijesti. Hrvatska pošta Mostar i ubuduće će birati zanimljive teme te na taj način promovirati svoju zemlju očekujući da marke HP Mostar budu prepoznate u cijelome svijetu